Kedves látogató! Az utóbbi pár hónapban a Web 4 blogok működését, frissülését, aktualitását figyelve láttuk, hogy az oldalon történő aktivitás egyre kisebb, így szomorúan bár, de úgy döntöttünk, hogy nem üzemeltetjük tovább. Részletek itt.

A halak elkészítése

2010-09-28 11:00:00 - Riselio

A magyar emberek kevés halat esznek, ez érthető, hiszen a folyóink már nagyrészt kifogytak a halból, de ez rég nem volt így!

 A magyar konyha, főleg mint ünnepi ételként gondol a halra, így nem gyakran ksézül esetleg ebédre/vacsorára hal, de fontos lenne. A halak elkészítése közel sem vesz annyi időt igénybe mint a legtöbb húsétel, mivel szerkezete lazább. A hal pácolásakor ne használjunk sót, csak a sütés pillanatában, és ne hagyjuk a pácban túl sokáig.

 A halakat ne süssük túl, ront az állagán és az ízén, inkább pároljuk, de mindenképp óvatosan bánjunk vele! A pároláskor a serpenyőbe öntsünk vizet vagy páclevest esetleg levest, tegyünk bele zöldségeket, majd a zöldségekre tegyük a halfiléket, fedjük le, így átveszi a zöldségek és a pác ízét, ez a módszer száraz húsú halaknál az igazi. A zsírosabb halak jobban bírják a sütést, ha kifiléztük, némi olaj és vaj keverékén pirítsuk meg a bőrét (ha van, néhány hal bőre túl vastag, némelyikből még kesztyűt is készítettek), majd tegyük a sütőbe, alacsony fokozaton.

 A hal levesek alapja általában zöldség leves, minél több halat teszünk a levesbe, annál ízesebb lesz (ez inkább a tengeri halakra jellemző, a Francia hallevesek általában több halból készülnek), a halakat két ujj vastagra szeleteljük, és pár perc alatt készre főzzük.

 A tengeri halak esetében a sóval finoman bánjunk, mivel húsuk (kiváltképp ha friss) sós, kiváló mellé a kapros esetleg a fehérboros mártás, semleges körettel (mint krumpli, saláta).

 A halak grillezésénél nagyon vigyázzunk, gyorsan elronthatjuk, a pácba tegyünk olíva olajat és tetszőleges fűszereket, ebben tartsuk pár óráig, majd csöpögtessük le, így tegyük a rácsra. Zsírosabb, sötét húsú halak alá, a parázsra szórhatunk kevés jó minőségű forgácsot, ez jó ízt ad neki. 

 Füstölhetjük a halakat házilag, nem szükséges hozzá különleges felszerelés, csak egy rács, egy nagy alumínium doboz és forgács. A halat pácoljuk be, tegyünk a doboz aljába forgácsot (kb.: 1 ujj vastagon), tegyük fölé a rácsot, a rácsra a halakat, a doboz tetejére üssünk 1-2 lyukat, majd tegyük a dobozra. Ezt tegyük alacsony lángra, a hal pá perc alatt átveszi a füstös ízt. Kész is a házilag füstölt hal.

Kommentek száma: 0Címkék: francia, lazac, grill, , hal, elkészítés, leves, Tegner, Magyar, füst

Webring:

Kommentek

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!